Kieskringen, ondersteuningsverklaringen en andere obstakels

| 21 januari 2016

Om mee te kunnen doen met de verkiezingen in een kieskring moet je ondersteuningsverklaringen hebben.
Een beetje kopiëren van Wikipedia:

Voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer is Nederland verdeeld in 20 kieskringen (19 in Europa, 1 in de Antillen). In iedere kieskring staat een hoofdstembureau.

Een partij of beweging die in een kieskring mee wil doen aan de verkiezingen, dient een kandidatenlijst in bij de voorzitter van het betreffende hoofdstembureau.

Bij partijen die geen zetel hebben behaald bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen moet de lijst vergezeld gaan door minimaal 30 ondersteuningsverklaringen, ondertekend door kiezers uit de betreffende kieskring.

Een ondersteuningsverklaring is in Nederland een schriftelijke verklaring van een persoon die de deelname van een politieke partij aan verkiezingen ondersteunt. Deze verklaring dient op het gemeentehuis te worden ingediend. Men dient woonachtig te zijn in de gemeente waar men als kiezer is geregistreerd top article.

De verklaring moet in de week voor de kandidaatstelling worden ingediend.

Rond Tweede Kamerverkiezingen wordt TV zendtijd toegewezen aan partijen die in alle 20 kieskringen deelnemen in plaats van de reguliere zendtijd.

Dus:
– 30 ondersteuningsverklaringen verzamelen in 20 kieskringen in 1 week tijd.
– Als je in alle 20 kieskringen deelneemt dan krijg je ook zendtijd voor politieke partijen op TV.

Deze obstakel is het eenvoudigst te behalen met 20 lokale contactpersonen, één per kieskring, en vooraf afspraken maken met minimaal 30 inwoners van iedere kieskring om de verklaringen gezamenlijk af te geven.

Category: Geen categorie

About the Author ()

Oprichter en bedenker van het Stemdirect concept

Comments are closed.